Myjka do żywności to urządzenie przeznaczone do oczyszczania produktów spożywczych takich jak owoce, warzywa, mięso, ryby i inne. Myjka w ciągu kilku minut usunie szkodliwe substancje z powierzchni żywności i zrobi to znacznie skuteczniej niż inne tradycyjne metody oczyszczania. Najskuteczniejsze oczyszczanie zapewniają myjki ozonowo-ultradźwiękowe czyli wykorzystujące dwie niezwykle technologie – ozon i ultradźwięki. Myjka do żywności działająca w oparciu o te technologie oczyszcza produkty znajdujące się w wodzie.
Jaką myjkę do żywności wybrać?
Na rynku dostępnych jest kilka modeli urządzeń. Możemy je podzielić na myjki starszej i nowszej generacji. Urządzenia starszej generacji to na przykład popularny w Polsce – Food Cleaner. Urządzenia te były popularne w ostatnich latach, ale obecnie są zastępowane przez nowszą generację urzadzeń, której przedstawicielem jest Milerd Detoxer. Na naszym blogu poświęciliśmy cały artykuł aby opisać, którą myjkę do żywności wybrać.
Co usuwa myjka do żywności?
Myjka do żywności Milerd Detoxer usuwa:
- 99,9% metali ciężkich
- 96,3% pleśni
- 97,3% pestycydów
- glifosat
- bakterie
- wirusy
- zarodniki grzybów
- jaja pasożytów
- zanieczyszczenia stałe
Co ważne myjka Milerd Detoxer nie usuwa składników odżywczych i witamin znajdujących się oczyszczanych produktach. Zostało to potwierdzone badaniami laboratoryjnymi.
Badania laboratoryjne – potwierdzona skuteczność
Myjka Milerd Detoxer posiada badania laboratoryjne potwierdzające skuteczność oczyszczania żywności. Badania zostały wykonane w niezależnych laboratoriach w Szwacjarii (UFAG Laboratorien AG) i Polsce. Wykazały one skuteczność oczyszczania na poziomie 93-99%. Badania laboratoryjne myjki Detoxer dostępne są na naszej stronie.
Technologia Megasonic Cleaning
Rozwój technologii ultradźwiękowej osiągnął kolejny etap. Obecnie w przemyśle precyzyjnym i medycznym wykorzystywane są ultradźwięki o wysokiej częstotliwości. Nowa technologia została nazwana Megasonic Cleaning, czyli oczyszczanie megasoniczne. Oczyszczanie megasoniczne jest znacznie delikatniejsze od klasycznych ultradźwięków. Wysoka skuteczność oczyszczania tej technologii sprawiła, że znalazła ona zastosowanie w fabrykach w procesie oczyszczania implantów medycznych oraz wafli krzemowych. Jest to niezwykle precyzyjny proces i jest tu konieczna najwyża możliwa skuteczność oczyszczania. Technologia oczyszczania megsonicznego gwarantuje także skuteczne oczyszczanie owoców i warzyw z pestycydów, bakterii, wirusów, substancji chemicznych oraz innych typów zanieczyszczeń. Technologię Megasonic Cleaning wykorzystuje obecnie tylko jeden model myjki do żywności – Milerd Detoxer.
Jak używać myjki do oczyszczania żywności?
Myjka Milerd Detoxer jest bardzo prosta w obsłudze. Urządzenie może działać w trybie automatycznym, w którym nie trzeba ustawiać parametrów oczyszczania. Dla osób które chcą dokładnie określić parametry oczyszczania ozonem i ultradźwiękami jest taka możliwość – wystarczyć ustawić porządane parametry za pomocą dotykowego panelu sterującego urządzenia.
Oczyszczanie myjką do Detoxer:
- Przygotuj pojemnik z wodą i włóż do niego myjkę Detoxer oraz produkty, które chcesz oczyścić.
- Włącz myjkę i wybierz odpowiedni program oczyszczania. Opcjonalnie możesz określić dokładne parametry oczyszczania, ale nie jest to konieczne ponieważ możesz skorzystać z trybu automatycznego, w którym urzadzenie samo dobierze parametry oczyszczania.
- Odczekaj kilka minut i… oczyszczanie zakończone.
- Możesz wyjąć myjkę i oczyszczane produkty z wody. Są gotowe do spożycia.